Hovedpine
set med en kraniosakral terapeuts øjne.

Hovedpine er noget vi alle oplever i løbet af vores liv. Hovedpine er kendt over hele jorden, ikke kun i den vestlige verden. Ca.78 % af verdens befolkning kender til spændings hovedpine, heldigvis er det kun ca. 3 % som lider af det kronisk det vil sige har smerter i hovedet i mere end 180 dage om året.

Der er lidt uenighed om hovedpine oftest optræder hos kvinder eller om de er ligeligt fordelt mellem kønnene. Hovedpinerne kan varer i op til 7 dage. Migræne adskiller sig fra spændingshovedpinerne ved symptomer som kvalme, opkastning, lysfølsomhed og reaktion på forskellige fødevarer.

Hovedpine er en reaktion fra kroppen, som fortæller os at noget er ude af balance og er det kroppens bedste måde at gøre opmærksom på ubalancen.

De bedst kendte former for hovedpine er migræne og spændings hovedpine, en type hovedpine som optræder hyppigere i disse år er Horton’s hovedpine, den kommer med lange intervaller og er lige så invaliderende som migræne.

 

Hvorfor hovedpine?

Der er mange forskellige årsager til hovedpine. Nogle kommer indefra kroppen f. eks. mangel på vand, overbelastet lever og forgiftninger fra det vi indtager eller udefra som f.eks. luftforurening, dårligt indeklima, forkerte arbejdsstillinger eller et miljø, som ikke stemmer overens med hvem vi er som menneske.

Da årsagerne til spændingshovedpine er mange og det er individuelt hvad der giver hovedpine, så vi må ofte være detektiver i vores eget liv for at finde de specifikke årsager og sikre os at vi ikke fortsætter den uhensigtsmæssige vane/ handling.

Den overvejende del af den medicinske verden mener at spændingshovedpine opstår pga. spændinger i musklerne i nakke, skulder og ryg.

Ifølge speciallæge Helge Kasch (HK)fra hovedpineklinikken og Dansk Smerteforskningscenter, Neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital; kommer smerteimpulserne ikke direkte fra hjerne vævet, hjernevævet har ingen nerveceller der registrere smerter, men langs de store blodkar i hjernen og i hinderne er der smerte førende nervetråde og det er dem der fortæller om hovedpinen. Når de bliver aktiveret/ irriteret opstår hovedpinen. Disse nervetråde er styret af den 5, kranienerve, Trigeminus nerven, som ellers er ansigtets sansenerve. Det er også derfor at smerterne kan sidde både i områder af hovedet eller overalt i hovedet.

Dette giver mening for en kranio- sakral terapeut og forklarer hvorfor kraniosakralterapi har så stor succes i behandlingen af hovedpine.

Behandling:

Traditionelt er behandlingen smertestillende tabletter, øvelser og fysioterapi er det næste trin sammen med en sund livsstil. Ofte accepterer den læge som stiller diagnosen at den eneste egentlige behandling er smertestillende.

Ved behandling med kraniosakralterapi er det primære at løsne hinderne i hjernen og sikre blodforsyningen til og fra hjernen. Samt lytte til kroppen, den vil fortælle hvor spændingerne er.

Antallet af kraniosakralterapi behandlinger er afhængigt af den enkelte.

Forskning:

For øjeblikket forskes der i at finde ny og mere effektiv smertestillende medicin. Faktum er at lægerne nu skriver at de ikke kan helbrede hovedpine og ikke ved særlig meget om dem. Det giver meget mening med det kendskab vi har til hjernen fra kranio- sakralterapi.

Hovedpine blandt børn er stigende og forskning har vist at der er en øget tendens til hovedpine når børnene ikke har fritid nok. Vores livsstil er blevet for hurtig og børn skal have et program hele tiden ellers bliver de ikke stimuleret nok.

Desuden har man fundet ud af at børn reagerer med at få hovedpine når der er uro i hjemmet og forældrene skændes. Her ser det ud til at det oftere er pigerne der vælger denne reaktion.

 

.